Klik PVC en plak PVC: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen klik PVC en plak PVC vloeren?

PVC vloeren liggen tegenwoordig vaak in huizen en bedrijven. Er zijn allerlei verschillende soorten PVC vloeren. Dit geldt natuurlijk voor de look van de vloer (denk aan het kleur of het patroon), maar ook de manier van leggen is niet altijd hetzelfde. Er zijn twee bekende soorten PVC vloeren die allebei hun eigen voor- en nadelen hebben: klik PVC en plak PVC. Maar waar zit het verschil tussen deze vloersoorten precies in? Dat leggen we uit in deze blog.

Klik PVC

Klik PVC vloeren zijn relatief makkelijk te leggen. Deze vloeren worden aan elkaar gemonteerd door middel van een klikverbinding. In die zin zijn click PVC vloeren vergelijkbaar met laminaat. Naast dat een klik PVC vloer makkelijk te monteren is, is hij ook nog waterbestendig én goed geschikt voor vloerverwarming.
Bij het leggen van een klik PVC vloer is het wel belangrijk dat er een ondervloer is. Daarentegen is het vaak niet nodig om de vloer te egaliseren. Alleen als er duidelijke hoogteverschillen of beschadigingen zijn, is dit wel noodzakelijk.

Plak PVC

Bij het leggen van een plak PVC vloer is een ondervloer niet noodzakelijk, maar het is in tegenstelling tot bij de klik variant wel van belang dat de ondergrond zo vlak mogelijk is. Daarom is het belangrijk om de ondergrond goed te egaliseren voordat de plak PVC vloer gelegd wordt. Vaak wordt hiervoor een professional ingeschakeld, omdat dit voor de gemiddelde klusser meestal een lastige taak is.
Een belangrijk voordeel van plak PVC is wel dat ze normaal gesproken wat strakker liggen dan click PVC. En verder profiteer je nog steeds van de algemene voordelen van PVC, zoals waterbestendigheid en dat het goed geschikt is voor vloerverwarming.

Welke soort PVC moet ik kiezen?

Klik PVC en plak PVC zijn weliswaar verschillend, maar hebben ook veel gemeen. Beide zijn goed bestand tegen water en zeer geschikt voor vloerverwarming. Ook zijn er qua look en uitstraling geen duidelijke verschillen tussen de twee soorten. Er zijn uiteraard verschillende patronen en kleuren beschikbaar, maar dit hangt niet af van of het klik- of plak PVC is. Op basis van deze punten maakt het dus weinig uit of je voor klik PVC kiest of voor plak PVC.

Het grootste verschil tussen plak en klik PVC is de montage

Het verschil tussen de twee zit hem echt in de montage. Als je zelf de PVC vloer wil gaan leggen, is dat makkelijker te doen met click PVC. Het klikmechanisme van die vloeren is erg gebruiksvriendelijk. Ook scheelt het dat vaak de grond niet geëgaliseerd hoeft te worden. En daarnaast is het mogelijk om klik PVC mee te nemen met een verhuizing. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er een goede ondervloer nodig is.
Het zelf leggen van plak PVC is moeilijker, mede omdat eerst de ondergrond helemaal egaal moet zijn. Vaak is dit iets waar echt iemand voor ingehuurd moet worden. Dat de vloer vervolgens op deze vlakke ondergrond gelijmd wordt, brengt wel een voordeel met zich mee. De vloer moet natuurlijk goed vastzitten, dus wordt het stevig aangedrukt. Hierdoor ligt plak PVC altijd strak. Daarnaast laten plak PVC vloeren vaak iets sneller warmte door, dus bij vloerverwarming zal je een iets hoger rendement hebben. Ten slotte is het ook een voordeel dat plak PVC zonder plinten gelegd kan worden.

Opties voor PVC vloeren

Zoals gezegd zijn er qua look en uitstraling voor zowel klik PVC als plak PVC allerlei opties. Een klassieke variant van PVC vloeren is de PVC vloer met houtlook. Deze kan in een recht patroon gelegd worden, maar ook Hongaarse punt of visgraat zijn opties. Daarnaast zijn er PVC vloeren met betonlook. Deze komen normaal gesproken niet in verschillende patronen, maar lijken meer op vloertegels. Al deze vloeren zijn verkrijgbaar voor klik én plak PVC en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

Topmerken PVC vloeren

In ons assortiment vind je ook een aantal hele mooie merken van klik en plak PVC vloeren. Zo hebben we de PVC vloeren van Ambiant in ons assortiment. Ambiant is bekend vanwege hun stevige vloeren die ook nog eens makkelijk te onderhouden zijn. De PVC vloeren van Moduleo hebben soortgelijke eigenschappen. Daarnaast voelen de vloeren van Moduleo zacht en warm aan.
Als u echt voor een stijlvolle look wilt gaan, zit u met de PVC vloeren van vtwonen zeker goed. Zij combineren mooi design met de stevigheid van Ambiant, waardoor een vloer ontstaat die in elk interieur mooi staat. Van al deze merken zijn zowel klik- als plak PVC varianten beschikbaar.

Klik of plak PVC vloeren laten leggen door PVCvloeren.nl

Klik PVC vloeren en plak PVC vloeren hebben allebei voordelen. Sommige voordelen komen overeen en andere voordelen zijn net wat meer van toepassing op de een dan op de ander. Het voornaamste verschil zit hem in de manier waarop de vloer gelegd wordt. Ga je voor gebruiksgemak, dan is klik PVC de beste optie. Ben je niet van plan om de vloer zelf te leggen? Dan is plak PVC vanwege zijn strakheid net zo goed. Als je hulp nodig hebt bij het leggen, kunnen wij dat voor je verzorgen. Bij PVCvloeren.nl hebben we een eigen legservice, dus dat nemen we je graag uit handen. Bekijk dan ook snel ons aanbod en bestel een mooie klik of plak PVC vloer!

  • Laagste prijsgarantie
  • Ruim A-merken assortiment
  • Gratis levering vanaf € 250,-
  • Grote fysieke showroom
  • Landelijke leg en meet services

Like ons op Facebook

Facebook Pagelike Widget

Showroom:

De waardering van www.pvcvloeren.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 18 reviews.